~~DostOdaSi~ForuM~~
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

~~DostOdaSi~ForuM~~

AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

FORUM KURALLARI

Aşağa gitmek
YazarMesaj
Kralaydin23
ForuM SaHiBi
Kralaydin23

Mesaj Sayısı : 344
Kayıt tarihi : 26/03/09
Yaş : 28
Nerden : ELaZıĞ

FORUM KURALLARI Empty
MesajKonu: FORUM KURALLARI   FORUM KURALLARI Icon_minitimePerş. Mart 26, 2009 3:44 pm

FORUM
Forum nedir?

Forumlar üyelerin birbiriyle iletişim sağlaması, bilgilerini paylaşması için oluşturulmuş dinamik ortamlardır. Burada sizinle aynı ilgi alanlarına sahip insanlarla haberleşebilirsiniz.

Forumda nelere dikkat etmem gerekir?

Her ne kadar sanal bir ortam olsa da karşınızdakilerin insan olduğunu unutmayın. Nazik bir dille yazışmak, karşıdakine hoşgörülü davranmak iyi olacaktır. Ayrıca site yönetimi tarafından yılların tecrübesi ile oluşturulmuş Forum Kuralları vardır. Bu kuralları okuyup uymanız gerekir.

Forum Kuralları içinde beğenmediğim bir kural var, ne yapmalıyım?

Forum içinde kurallara uymak mecburidir. Ancak bir kuralın içerdiği konu hakkında daha faydalı olacağını düşündüğünüz bir öneriniz varsa, bunu bize Öneriler ve İstekler forumu aracılığıyla ulaştırabilirsiniz. Tabii bu kurala uymanız gerekliliğini kaldırmaz! Buna rağmen kurallar hoşunuza gitmiyorsa yanlış yerdesiniz demektir.

SORU SORMA

Bir konuda takıldım, yardım almak istiyorum. Ne yapmam gerekir?
Bir sorunu gidermek için aşağıdaki basamakları takip etmeniz iyi olacaktır.

1. Forum içerisinde anahtar kelimelerle arama yapın. Mesela HTML dilinde etiketlerde; niteliğe değer atama ile ilgili sorun yaşıyorsanız muhtemel anahtar sözcükler: etiket, nitelik, değer olacaktır. Buradan da çözüm bulamadıysanız sonraki adıma geçin.

2. Bu aşamaya kadar eldeki bilgileri inceledik. İşimize yarar bir bilgi bulamadık. Bu aşamada soru sorarak üyelerimizden yardım isteyebilirsiniz.

Soru sorarken nelere dikkat etmem lazım?

Mesaj Atarken Bi Düşünün:

İnsanların sizin sorunuza zaman ayırmak için en az dört sebebi olabilir:

1- Soru en açık biçimde ve örnekli olarak sorulmuş ve gereğinden uzun değilse.

2- Problemin düzgün bir tanımı ve sonuçta ne istediğiniz sorunun içeriğinde mevcutsa.

3- Soru, cevap vermek isteyenin sizden bilgi almak için başka sorular sormasını gerektirmiyorsa.

4- Mesaj başlığı sorunuzu özetleyen bir içeriğe sahipse.

Gerçekden De Sorunuza Cevap Almak İster Misiniz ?

O zaman, soruyu eksiksiz ve doğru sormak için zaman harcayın.

a-) Soruyu gruba yazmadan önce mümkünse bir metin düzenleyicide iyice düşünüp, yazıp bozarak hazırlayın. Göndermeden önce en
az bir kere okuyun.

b-) Hazırladığınız soruya, "Bu soru bana sorulsaydı ne anlardım? nereyi anlamazdım" diye bakın.

c-) Soruyu göndereceğiniz odayı belirleyin. Yanlış yere postalanmış bir soru kadar kötü bir şey olamaz.

d-) Birden fazla konu başlığına aynı soruyu postalamayın. Buna çapraz postalama denir ve birine verilen cevabı diğerine cevap yazanlar görmez. Sonuçta da herkes size sinirlenir.

e-) Sorunuza cevap alamazsanız, iyi soramadığınıza hükmedin. Yeterince eksiksiz ve iyi sorulmuş bir sorunun cevabı biliniyorsa zaten verilecektir.

f-) Anlatmak istediğinizi DÜZGÜN bir TÜRKÇE ile yazın ki okuyanlar ne demek istediğinizi ANLAYABİLSİNLER. Türkçe'yi bir TÜRK gibi yazınız, kelimelerin yapısını ve imlasını BOZMAYINIZ.

* Forum çeşitli kategori ve forumlardan oluşmaktadır. Bu forumların altında ne tür soru sorabileceğiniz yer almaktadır. Bu açıklamaları okuyarak doğru forumu tespit edip sorunuzu bu foruma yazın.

* Forumda nazik bir dil kullanın ve yeni kullanıcılara yardımcı olun. Küfür, hakaret, tehdit, sataşma, aşağılama, kişi haklarına saygısız içeriğe sahip mesajlar haber verilmeksizin silinecektir.

* Burası bir warez forum değildir. Asla warez, crack, serial isteklerde ve paylaşımlarda bulunmayın. 3. şahıslara zarar verici, haklarını ve emeklerini çiğnemeye yönelik uygulama geliştirenlere yardım edilmez. Bu amaçla forumdan yardım talep etmek yasaktır. Aksi davranışta bulunanların üyeliği haber verilmeksizin silinir.

* Sorunuza problemi özetleyen, açık ve kısa bir başlık verin. Acil, önemli gibi gereksiz ifadeleri bu forumda sevmediğimiz gibi, bu tip ifadeler soruya daha çabuk yanıt verilmesini de sağlamaz. Aksine geciktirir.

* Soru sorarken konuyu mümkün olduğu kadar açık anlatın. Kullandığınız PHP-Fusion sürümünü, hata alıyorsanız hata mesajını ve numarasını yazmak iyi olacaktır. Bu bilgiler sorunu ve de çözümünü bulmakta son derece faydalı olmaktadır.

* Soruyu yazarken bazen yanlış bir yöntem kullanıyor olabileceğinizi de düşünerek çözmek istediğiniz yöntem yanında, yapmak istediğiniz işi sözlü olarak anlatmak iyi olacaktır. Bu şekilde çok daha değişik öneriler ve çözüm yollarına ulaşabilirsiniz.

* Sonrasında yapacağınız cevabı beklemek olacaktır. Bir cevap geldiği zaman, cevap işinizi görmedi ise veya verilen cevap içinde anlamadığınız bir yerler varsa bunu aynı başlığa devam ederek sorun. Cevap yazan kişiye teşekkür etmek iyi olacaktır.

* Sorun giderildi ise, problemi nasıl çözdüğünüzü anlatarak sizden sonra aynı problemi yaşayabilecek üyelere yardımcı olun.

Sorduğum soruyu bulamıyorum, ne yapmam lazım?

Eğer sorunuz forum kurallarına aykırı ise forum yönetimi tarafında silinmiş olabilir. Bu durumda genellikle üye özel mesaj ile yönetici tarafından uyarılmaktadır. Nerede yanlış yaptığınızı kavrayarak aynı yanlışı tekrar yapmayın.

* Soruyu birden fazla foruma sormakta sevilen bir davranış değildir. Bu durumda bir tanesinden fazlası silinmiş olabilir. Birden fazla foruma soru sormayın.

* Eğer sorunuzu yanlış foruma sormuşsanız, yönetici tarafından doğru foruma taşınmış olabilir. Bu durumu tespit için arama kısmını kullanabilirsiniz.

Soruyu yanlış gönderdim, silmek istiyorum

Bazen sorunuzu silmek isteyebilirsiniz (mesela yanlış foruma attığınızı farkettiniz). Eğer sorunuza kimse yanıt vermemişse, sağ köşedeki "Düzenle" linkini tıklayınız. Gelen sayfadaki "Seçenekler" kısmından "Bu mesajı sil" seçeneğini onayladıktan sonra "Değişiklikleri Kaydet" linkini tıklayınız.

Mesajımı düzenlemek istiyorum

Bazen mesajınızı düzenlemek isteyebilirsiniz. Mesela mesajı attıktan sonra bir şeyleri düzeltmek istediniz. Bu durumda mesajınızı açıp, sağ üst köşedeki "Düzenle" linkine tıklayıp değişiklik yapabilirsiniz.

BUNLARI YAPMAYIN!

Forumlarda çok yapılan yanlışları buraya listeledik, bunları yapmamalısınız.

* Forumda Tartışma Ortamı Yaratarak Huzuru Bozmak: Forum bir tartışma ortamı değildir. Forumda herhangi bir konu hakkında konu ile alakası olsun ya da olmasın bir sebepten kişiler arasında tartışma ortamı oluşursa, tartışmayı çıkaran kişiler sorgusuz sualsiz siteden uzaklaştırılacaktır.

* İllegal paylaşımlar ve istekler: Yasal olmayan her türlü istek ve paylaşımda bulunmak yasaktır. Üyeliğiniz haber verilmeksizin silinir.

* Kendi Sitenize Üye Çekmeye Yönelik Davranışlar: Bazıları sitelerini yorumlanmasını isterken yorumdan öte "gelin, içeride muhteşem şeyler var, üye olun bunlardan faydalanın" gibi kelimelerle üyeleri kendi sitesine çekmek isterler. Bunlardan kaçının.

Ayrıca tarafınızca yapılan paylaşımlar bu sitedeki üyeyi bir başka siteye üye olmaya zorlayacak cinsten ise paylaşımı yapan kişi uyarılır, bu olay devam ederse asıl amacının kendi sitesine üye çekmeye çalışmak olduğuna kanaat getirilip, mesajları silinir, söz konusu üye siteden uzaklaştırılır.

* Özel mesajla soru sormayın: Sık yapılan yanlışlardan biri. Forumda kimseye özel mesaj/e-mail/msn/icq gibi ortamlardan soru sormayın. Bu durumda binlerce kişi size cevap yazabilecekken, sadece bir kişiden yanıt bekliyorsunuz.

Burada en büyük etken insanların basit soruları foruma sormaktan kaçınmaları. Buna hiç gerek yok arkadaşlar. Hepimiz bu yollardan geçtik. Kaldı ki forumda hiç kimse size bundan dolayı bir yargıda bulunmuyor. Her türlü soruyu arama yaptıktan sonra foruma sorabilirsiniz.

* Kısa mesajlar bölümüne soru sormayın: Yoruma gerek yok. Mesajınız silinir. Ayıca bu bölümde görünüm açısından birden fazla smiley kullanmayınız.

* Yanlış foruma mesaj atmayın: Her forumun altında ne tür mesaj atılacağı var. Bu durumda nasıl olsa yöneticiler doğru foruma taşıyor diye tembellik etmeyin. 2. uyarıdan sonra mesajlarınız silinir. Tembellik etmeyip hangi foruma ne tür mesajlar atılabiliyor, bir sefer inceleyin.

* Temcit pilavı: Forumda belki de onlarca kez konuşulmuş soruları tekrar tekrar sorma. Mesajınız kilitlenir. Arama yaparsanız kolay ve daha kısa sürede yanıta ulaşırsınız.

* Başlıklarda alakasız kelimeler: Bu da çok yapılan bir hata, mazeret de hazır. Acildi acil yazdım. Herkesin işi acil Smile Acil, help, yardım, please vs. bilimum alakasız şeyleri başlığa yazmayın. Mesajınız kilitlenir. Sorunuz ile ilgili kısa ve net bir başlık yazınız.

* Aynı soruyu birden fazla foruma yazma: Yoruma gerek yok. Bu durumda bir tanesinden fazlası silinmiş olabilir. 2. uyarıdan sonra mesajlarınız silinir.

* Büyük harfle yazma: Buna da yorum yapmıyoruz. Çünkü büyük harf, forumda bağırmak anlamına gelir. Her şeyden önce size yardımcı olan insanlara ayıp etmiş oluyorsunuz. Mesajınız kilitlenir.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] FORUM YÖNETİMİ
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

FORUM KURALLARI
Sayfa başına dön